Tippa och betta som ett proffs med hjälp av experternas speltips

Vill du lära dig tippa precis som proffsen men kommer aldrig underfund med hur de alltid kan veta vad som är värt att satsa på, eller vilken häst som är favorit? I denna text kan du förhoppningsvis få lite tips och ideér om hur du blir en riktig haj i speldjungeln. Idag kan man tippa på nästan vadsomhelst även om det vanligaste är inom sport och hästsport. Faktum är att du kan tippa på allt från vem som vinner Melodifestivalen, eller Idol till vem du tror bakar godast paj i något annat tv-program. Vi har blivit allt mer spelgalna sedan spel blev så lättillgängligt och många av oss söker spänningen med att satsa för att vinna. Nedan går vi igenom olika metoder för att ta del av oss och för att spela och maxa chanserna för att ta hem storkovan.

Vilka fotbollslag toppar listan?

Om du tycker om att följa ligorna i fotboll och med spänning följa sändningar så kan du se matchresultat live på Målkoll.se. Det är rätt grymt att oavsett var i världen en match än spelas så kan du se allt i realtid. Tänk dig att du tippat på ditt favoritlag, och sitter bänkad framför teven och så fort en spelare gör mål så uppdateras det på målkoll.se. Har du dessutom satsat på matchen så ser du förändringarna i oddsen hela tiden och kan ha koll på vilken vinstchans du har. Är du den som bettar på antalet mål ett lag gör eller på vem som vinner?

Att veta hur man ska tippa på en match är svårt. Det går ju faktiskt inte helt att förutspå vem som vinner, men där kommer experterna in. Det finns de som arbetar med att följa olika spelare och olika lag exempelvis. De tar fram statistiker som gör att man kan sätta ett odds på vad man tror kommer ge vinst. När ett odds inte gick vägen utan den som man minst tror ska vinna vinner, det är då det kallas skräll. Viner man på skräll kan man förvänta sig ett rätt schysst tillskott i kassan förhållandevis till summan man satsat. Kända ligor inom fotbollen är spanska och engelska ligan. Men du hittar även matcher och odds i turkiska ligan.

Varför finns det så många varianter?

Stryktips, Europatips, oddset, Keno och Lotto är bara några av utbuden på marknaden idag. Varför finns det så många olika spel?? Det diskuteras ofta, och antalen spel har vuxit fram efter människans behov. En vanlig spelvariant som funnit ända sedan 1934 i Sverige är stryktipset. Det går ut på att du satsar på tretton fotbollsmatcher (vanligtvis i brittiska ligan) och målet är att pricka in alla rätt. Att följa experttips gör att du minskar risken till förlust och du kan se veckans Stryktipsförslag här för att få odds för kommande spel. Tycker du att det är jobbigt göra jobbet så finns möjlighet att köpa färdiga system och andelsspel.

Vad är då system och andelsspel? Om vi säger att du köper en andel i ett system (som oftast är ordnat av kioskägaren där du köper ditt spel) så betyder det att vinsten delas på antalet andelsspelare. Om ett system är köpt för 5000 kr och det finns 10 andel att köpa i det så kostar varje andel 500 kr. Blir det vinst så vinner du alltså 10 % av vinsten om du köpt en andel. Det finns såklart för och nackdelar med detta. Fördelen är att du kan köpa ett färdigt system som någon redan satt ihop, och nackdelen blir att du måste dela din vinst med andra. Ett tips är att kolla hur ofta butiken gjort vinst på sina system innan du köper andelar för att du ska kunna öka chansen till vinst.

Följa europeiska ligor?

1993 lanserades Europatipset i Sverige, men då kallades det Italienska stryktipset eftersom utbudet endast gällde italienska matcher. Man bestämde sig år 2004 för att byta namn och lägga till flera toppmatcher i andra europeiska ligor för att öka utbudet. Idag är fotboll inom Europa stort och vi har många kända fotbollsspelare som höjer oddsen. läs dagens tips inför Europatipset här om du tycker om att följa spanska, italienska, franska eller tyska ligan bland annat. Det går att hitta fina system och goda tips om du vill tippa på de 13 matcherna som experterna inom Svenska Spel väljer ut inför varje omgång, och du har dessutom möjlighet att satsa på Europatipset minst två gånger i veckan. Fördelen med större ligor är att system blir större och andelarna ger mer vid utdelning.

När du spelar på Europatipset så kan du välja att använda dig av en kupong online eller hos ett spelombud. Priset för ditt spel bestäms efter om du valt att satsa på enkelrader eller via något av systemen. Regeln hos Svenska spel är att ditt spel inte får kosta mer än 20.000 kronor. Om du satsar ditt spel på enkelrader så heter det med annat ord att du spikar en match. Det betyder att du bara få satsa på ett resultat per match på en radinsats om 1 kr styck. Du kan även förbättra dina chanser genom halv eller helgarderingar på din kupong. Vill du veta mer om det så finns bra information på målkoll.se.

Fler ställen att se resultat på

på Expressens hemsida kan du hitta tips för Stryktipset varje vecka. Det betyder att du har fler möjligheter att hitta expertis och råd inför ditt kommande spel. Många gånger är det lite tidskrävande att ta sig till rätt spelombud för att läsa om tips och systemspel. Expressen är en tidning som är lätt att få tillgång till och dessutom är det större blandning av folk som läser den. Det som händer är att den som vanligtvis inte spelar på Stryktipset eller har koll på hur man gör kan få kunskap och tips för att våga prova. Idag har variationen bland spelare utvecklats från att bara vara äldre män som tippar till att både yngre män och kvinnor samt äldre damer också vågar satsa för att vinna.

Hur kommer det sig att det förr endast var medelåldersmän som spelade på tips från början? Det finns det egentligen inget svar på, men en teori kan vara att kvinnorna var mer hemma förr. Männen tjänade pengarna och möttes över en cigarr och en kall dricka efter jobbet. Många började satsa pengar för spänning och gemenskap och eftersom Stryktipset handlade om fotboll så var det mest männen som intresserade sig för detta. Det var innan damfotbollen hade sitt genombrott och innan kvinnorna hade mer rösträtt. Som tur är utvecklas vårt samhälle och idag är det inte konstigt att kvinnorna också har del i vårt spelsamhälle. Det är ju ingen skillnad på människor och därför inte heller skillnad på vem som tycker om att satsa på spel.

Faktum är att kvinnan tar plats i sportvärlden på ett helt annat sätt idag. De arbetar som sportkommentatorer, som experter i att ta fram bra odds och statistiker. Även bland betting tar kvinnan lika mycket plats som männen och därför att målgrupperna i spelvärlden växt. Vi har ett modernt samhälle idag, och du kan sätta dina rader och följa odds online, vilket gör spel så enormt lättillgängligt. Dessutom kan du följa mycket Live och det ökar spänningen till max.

Plötsligt händer det

Två män från Borlänge i Sverige har sedan 1969 spelat på samma stryktipsrad varje Lördag. Där kan man snacka om att plötsligt händer det och samma system i 48 år slog äntligen in för männen som idag är i 75 års ålder. Hela 2500 gånger har de lämnat in sin stående rad varje vecka, och det minns inte ens varför de byggde sitt system (som består av 7 spikar och sex halvgarderingar) från början. Storvinsten som blev hela 1.226110 kr vann dessutom på skrällar och det var endast 6 inlämnade kuponger som fick alla rätt. Med sina 2500 spelade rader genom åren så blev ändå vinsten dryga en miljon kronor efter alla utlägg dom gjort i väntan på storvinsten. Nu får vi se om de fortsätter satsa på sin stående rad eller om det är tid att byta?

Fler storvinster hos Svenska spel har konstaterats genom åren. Oftast hör man att storvinsterna går ut via Lotto med joker. Lotto är en av våra mest spelade spel då det är en förhållandevis liten insatt till summan man kan vinna. Varje onsdag och lördag kan du spela på Lotto med joker och det innebär att du satsar på 7 nummer mellan 1-35. Får du in alla rätt och dessutom har satsat på joker som är en kombination av 6 siffror så har du chans på drömvinst. Drömvinsten ligger vanligen över 100 miljoner kronor och växer varje vecka tills någon vinner. Prickar du in 7 rätt på Lotto 1 eller 2 och dessutom får in de 2 första eller sista siffrorna på joker så är du storvinnare.

Inte bara Lotto ger storvinst

Även om Lottospel ger rekordvinster så kan du vinna riktiga storvinster på tips. Om du väljer att satsa på enkelrader och göra dina egna system så kan du med tur verkligen pricka rätt. Vid ett tillfälle spelades en enorm skräll i Sverige för ett par år sedan, och om du hade spelat på resultat så hade du vunnit enorma pengar. Det var en fotbollsmatch mellan två svenska lag och resultatet blev hela 7-1 till de som man trodde skulle förlora. Oddset sköt i höjden och gav en utdelning på ca 112.500 gånger pengarna. Så om du hade satsat 50 kr på det resultatet så hade det gett dig en riktigt saftig vinst. Dessvärre blev det inga vinnare den gången då ingen hade tippat på det.

Svenska spel erbjuder även spel via Oddset. Detta passar dig om tycker om att betta på andra sporter än bara fotboll eftersom du kan satsa på blandade sporter i ett och samma spel. Även på oddset är det fotboll som dominerar bland mest spelade matcher men du kan även satsa på livespel inom exempelvis längdskidor, ishockey eller tennis. Det vanligaste spelet inom Svenska spel Oddset heter, Oddset Lången och går ut på att du kan spela på utfallet från 1-10 matcher. Du kan spela på antingen hemmaseger, bortaseger eller oavgjort och utfallet gäller endast för matcher som spelat i full tid. Alltså är inte förlängningar/straffar inräknat i resultatet, utan det är resultatet efter 90 minuter (i fotboll) som gäller. Om alla utfall man spelat på går in så vinner du det totala oddset gånger insatsen.

Du har alltså en hel uppsjö av tipssystem och pengaspel att välja bland. Det mest spelade tipset är dock fortfarande Stryktipset, förmodligen för att det är mest etablerat och bland det första som kom på Svenska spelmarknaden. Om du är ny på tips och om du vill lära dig mer så finns väldigt mycket bra information om hur du ska tänka för att öka dina vinstchanser. Kom ihåg att spel inte ger garanterad vinst, men det lönar sig ändå att lyssna på experterna i spelvärlden eftersom de har bra koll.

Bli din egen expert

Trots olika spel, och även om målgrupperna ökat så står det fast att Stryktipset är det som dominerar systemspel och odds. Även om du kan vinna pengar på Europatips och Oddset så ger ändå stryktipset störst utdelning. Det finns också råd som hjälper dig att bli din egen expert, och det är inte omöjligt om du har mycket tid i att sätta dig in i olika system och spelhistorik. Kom även ihåg att om du ska köpa andelsspel så bör du hitta en butik som har god statistik i andelsspel. Ju bättre statistik och fler vinster desto större möjligheter har du att vinna på ditt köp. Du kan även spela via Svenska spels hemsida och då är systemen gjorda av Svenska spel egna spelexperter. Kom bara ihåg, att oavsett spel så finns det inget som heter garanti.