Så streamar du sport på nätet helt lagligt

Streama sporter som ishockey online

Om det ideala sättet att uppleva sport är att se det live på plats, så är det åtminstone näst bäst att kunna se en livesändning. Vare sig det gäller en lagsport eller en individuell dito, så vill man känna pirret i magen när det blir riktigt spännande. Och då gäller det att det är live. Men det har även tv-kanalerna förstått, och passar på att ta ut dyra abonnemangsavgifter för den som vill titta på sport, vilket gör att fler och fler söker sig till internet. Livestreaming, att titta på en livesändning via datorn, surfplattan eller mobilen, har helt enkelt blivit det nya tillvägagångssättet för dem som vill ha full koll på sin sport. Idag finns det flera möjligheter att kunna titta på sport live på nätet, men hur gör man det på ett lagligt sätt?

Var kan man streama sport?

Om det är så att man gillar sport men inte alltid kan åka på matcher och liknande finns det många möjligheter att streama sin favoritsport live, oavsett var man befinner sig. Många spel- och bettingsajter erbjuder idag sina spelare möjlighet att se matchen live, samtidigt som spelarna kan lägga sina valda satsningar. Det finns också flera sajter som samlar streamingtjänster av både sport och film. Här kan du streama sport live på nätet eller i alla fall hitta informationen om vilken sida du bör gå till för att hitta det. Här finns dock ofta ingen möjlighet att satsa på och spela på olika saker, utan här är tittandet i fokus.

Ibland är det också så att lagen själva erbjuder live streaming av matcher och liknande. Detta kan man ofta läsa mer om på lagens eller klubbarnas hemsidor. Ibland kan man behöva betala någon form av medlemsavgift eller liknande för att kunna utnyttja streamen. Det kan dock vara ett alternativ till bettingsajternas alternativ där man ofta också behöver göra en insättning för att kunna streama. Om man är rädd för att hamna i ett spelberoende kan klubbarnas egna alternativ vara bättre, även om avgiften är lite högre. Då kan man dessutom vara med och stötta sin klubb samtidigt som man kan njuta av matcher, race eller annat som förekommer i den sport man verkligen tycker bäst om.

Streaming av olika sporter

Idag är streaming av sport inte något direkt ovanligt och det finns i dagsläget möjlighet att streama det mesta i sportväg. Tidigare var det vanligast att streama lagsporter som ishockey och fotboll, och då var det mestadels matcher från länder som USA som streamades. Detta eftersom det var här tekniken live streaming först blev populär. Idag kan man enkelt klicka här för att streama ishockey, men det finns också möjlighet att se till exempel skidskytte, längdskidåkning, och bowling live. Idag går det också att se individuella sporter som tennis biljard och liknande i mycket bra kvalitet, helt lagligt över internet.

I dagsläget kan man också följa mindre svenska lag i till exempel Hockeyallsvenskan genom streamade matcher. Det går också att följa till exempel ridsport på många sajter. Detta var tidigare inte alls vanligt. Även tävlingar inom motorsportens olika grenar streamas idag frekvent och det kan vara riktigt intressant att se tävlingarna live, även om man inte har möjlighet att åka till tävlingsplatsen. En sak som idag blir allt mer vanlig är att man också kan följa e-sport genom stream. E-sport handlar om att man tävlar i datorspel. Även inom denna sport finns det mycket pengar, och man kan också göra olika satsningar inom denna sport. Man kan satsa på datorspelare, olika resultat inom olika spel eller på vilket lag som kommer att segra i spelet.

Vilka regler gäller?

Det har hittills varit lite oklart vad som gäller vid streaming online. I slutet av april år 2017 kom en dom i EU-domstolen som gör saken lite tydligare. Det är dock fortfarande relativt luddigt. Att streama online kan vara lagligt, men det kan också vara olagligt, beroende på en rad faktorer. Mål gällande streaming har dömts lite olika i olika instanser och det kan vara lite riskabelt om man inte vet att man använder precis rätt källor. Den dom som kom menar många bör tolkas som att man bör vara extra försiktig när det gäller streaming. Att använda sig av streamingtjänster där andra lagt ut material kan till exempel vara olagligt, och det är inte alltid det är lätt att se om rättighet till materialet finns eller inte. När det gäller sport är det ofta vanligare med lagliga streamar än vad det är när det gäller film och TV-serier.

Om man använder sig av en välkänd bettingsajt är streamen generellt sett ofta fullt laglig att titta på. Enligt den nya domen tycks det å ena sidan vara tillåtet att både lyssna och titta på streamat material om man inte blir informerad av att man tar del av ett olagligt material. Om man som tittare däremot vet vad man gör kan man däremot dömas. Detta är dock mycket luddigt och det bästa är att se till att man verkligen använder sig av betrodda och välkända sajter när man streamar sport. Ofta är det betydligt bättre att betala några extra kronor och streama via en bettingsida än det är att dömas för brott och betala tusentals kronor i böter.

Att streama på andra sätt

En ny lag från 2017 gör piratstreaming olaglig, men det finns fortfarande otaliga streamingsajter med just denna typ av material tillgängliga för allmänheten. Det finns dock möjlighet att streama på andra, fullt lagliga sätt. Vi har redan nämnt olika betting- och spelsajter som ett möjligt alternativ. Förutom dessa finns det också olika tidningar som erbjuder streaming av olika sportevenemang. Detta brukar dock kosta en mindre peng eftersom det kostar en del att bevaka evenemanget med personal, kameror och liknande. Det finns också olika tv-kanaler online som enbart riktar in sig på att sända live streamad sport. Dessa kan man ofta teckna abonnemang eller liknande på för att kunna få ner priset något. Dock kan man inte själv bestämma när man vill se matcher eller evenemang på dessa.

Hos vissa bolag finns det också möjlighet att teckna abonnemang där man kan se så kallade play kanaler. Dessa kan man se på sport från i både TV:n, mobilen, datorn eller surfplattan. Då kan man själv välja när man vill se den sport man är intresserad av. Dock förlorar man här möjligheten att satsa i realtid, om man inte vill vara inloggad och använda flera nätsajter samtidigt. Om man enkelt vill spela på en match, och se den samtidigt är det trots allt bäst att använda sig av en välkänd sajt. Då vet man att allt sker lagligt och att man inte riskerar att förlora sina pengar. Man behöver heller inte oroa sig för att straffa för något brott.

Vad behövs för att streama?

Om man vill streama sport kan det krävas lite olika saker. För det första behövs en kompatibel enhet att streama på. Vilken enhet som är kompatibel beror lite på var man streamar. På vissa sajter kan man inte använda sig av till exempel en mobiltelefon, medan det går bra på andra ställen. Detta beror lite på vilken teknik som används på sajten man streamar från. Man bör också se till att eventuellt kunna koppla sin enhet till en större skärm om man vill det. På så sätt kan man se streamad sport från datorn på sin TV, och också spela på sporten genom den. Det finns också en del andra saker man bör tänka på när det gäller streaming av sport och annat.

Man måste, förutom en kompatibel enhet, se till att man också har en bra internetuppkoppling. Det är också bra om man ser till att man har ett bra virusskydd och en effektiv brandvägg. Om man vill kunna streama sport i bra kvalitet och utan att behöva stå ut med långa laddningstider och frusna bilder måste man ha en relativt snabb uppkoppling, som helst inte är mobil. Man bör också tänka på att det går åt en hel del datamängd för att streama sport, och det kan därför vara bra att ha en obegränsad uppkoppling. När man streamar sport finns det alltid en liten risk att virus finns i filmerna. Denna risk minskas radikalt om man använder en betrodd sajt.

Relativt enkelt att streama idag

Idag har det blivit relativt enkelt att streama sport över nätet, och man kan ofta använda både datorer, TV:apparater och surfplattor. Det går att streama såväl lagsporter som olika individuella sporter och det har också blivit enklare att streama live även från matcher spelade av mindre svenska lag. Det är dock lite svårt att säga vilka sajter som är lagliga att spela på. En ny lag som kom under 2017 förtydligade dock detta en del, genom att det kom fram att en person som inte informeras om att materialet är olagligt heller inte kan straffas för att titta på det. Om man håller sig till kända spel- och bettingsajter kan man dock känna sig säker på att allt går rätt till och att streamingen sköts rätt.