Allt du behöver veta om World Rally Championship

Det går att följa Rally-VM på SVT nu för tiden och framför allt på SVT Play. Tidigare har det varit glest med program om motorsport i TV men det har skett en positiv förändring. Underbart för alla oss som älskar motorsport. De mindre tävlingarna får vi fortfarande streama från andra källor för att kunna se, men de större tävlingarna, som exempelvis rally-VM, brukar visas i den ordinarie tablån. Rally är en fartfylld sport med många anhängare, den lockar både bilintresserade samt de som söker efter adrenalinkickar och självklart också de som gillar betting.

World Rally Championships historia

World Rally Championship, vilket är det engelska namnet för rally-VM, kördes första gången 1973. En stor skillnad mot dagens lopp var att äran gick till biltillverkaren och inte till föraren. Första bilen som vann VM i rally var en Renault-Alpine, av modellen Alpine 110. Renault hade köpt upp märket Alpine men namnet fanns kvar på deras sportbilar. Det skulle dröja ända tills 1979 innan förarna utsågs till segrare. Världens första världsmästare i rally blev svensken Björn Waldegård.

Svenska rallyt har en längre historia än VM och här började tävlingarna redan på 50-talet. I dag är det den enda vinterkörningen under hela VM och en av de tuffaste deltävlingarna. Den svenska tävlingen lockar flera internationellt sett kända förare men den nordiska dominansen när det gäller rally på vinterunderlag är enorm. Svenska rallyt har varit en del av VM ända sedan starten 1973 och har bara behövts ställas in ett fåtal år.

Regler i rally

SBF listar tävlingsreglerna i rally vilket kan vara bra att kika på, för det finns nämligen massor av dem. Det är både regler om bilar, banor och förare. De två sistnämnda är lätta att hålla reda på men värre är det med tekniken. Det är alltså inte bara rallyföraren som måste hålla koll på regelverket utan även arrangörer och publik.

Regelverket är det som bestämmer i vilken grupp som bilarna tävlar. Det kan därför vara bra att veta så du inte sätter dina slantar på en hobbyförare istället för en inom sportens toppskikt. Som tur är brukar sidorna med betting hålla reda på mycket av informationen. Men som inom all betting så ger kunskap chansen att hitta bilen som ger dig storvinsten.

Tjejer inom motorsporten

Tyvärr är motorsporten fortfarande en sport där kvinnorna lyser med sin frånvaro även om det finns undantag. Traditionellt sett har lättklädda damer kopplats samman med de snabba bilarna men något håller på att hända, tjejerna börjar ta plats i världseliten. Tina Thörner är en av världens bästa kartläsare och deltagit i flera av världens farligaste rallylopp, exempelvis Dakarrallyt. Under detta rally är det inte bara bilar som deltar utan även fyrhjulingar och motorcyklar.

Ramona Karlsson är en förebild för tjejer i yngre åldrar och en annan svenska som kan bli ett stort namn internationellt. Damer har idag inga egna tävlingsklasser utan inom motorsporten tävlar damer och herrar under samma villkor vilket kanske gör den till en av de mest jämställda sporterna. Allt fler tjejer upptäcker rally men ännu är det lång väg kvar innan de är lika många som herrarna.

Spela på online betting

Det blir allt mer populärt att spela på rally online. Inte alls så konstigt eftersom det i princip går att göra allt på nätet. Online kan du hitta viktig information, streama loppen och satsa på tävlingarna. Det är även möjligt att ta del av tips som experter delar med sig av för att öka chanserna att vinna. Dessutom så finns det ständigt aktuella odds som snabbt uppdateras. Det gör att du även har möjlighet till live-betting.

En stor fördel med online-betting är att tekniken ständigt förbättras. Ny teknik gör det möjligt att satsa från platta, din smartphone, PC eller laptop vilket gör att du kan spelar vart du än är. En annan stor fördel är live-sändningarna som ständigt får bättre bildkvalitet och möjlighet att följa med i loppet på ett helt annat sätt. Exempelvis finns kameror monterade inne i bilarna.

Bli expert på rally

När du spelar på rally kommer du snabbt upptäcka att det finns olika klasser. För den som inte är insatt kan detta vara väldigt förbryllande eftersom det talas om bilklass, tävlingsklass och grupper. Det finns idag 8 olika bilklasser och det som skiljer finns listade i tekniska regler. Exempelvis står klass A för ”touring cars” medan H står för ”hobby”. Tävlingsgrupperna består ofta av en kombination av bilens klass och motorvolym.

Grupperna ändras genom tiderna och ett exempel på det är B-gruppen som FIA uteslöt från rally-VM 1986. Denna grupp hade enormt trimmade bilar och gick ofta under namnet sports cars eller grand touring cars. Idag är det i grupp A som touring bilarna hittas, och det är här som de flesta professionella tävlingarna som det går att spela på körs.

Fördelar med betting online

En av de största fördelarna med att spela på rally online är att det går att följa loppet minutiöst utan att riskera missa något. Berömda tränare spelar ofta in loppen och det är ett tips för den som vill blir bra på betting. Se loppen flera gånger för att lära känna förarnas styrkor och svagheter. Det är även lätt att hitta tips om förarnas dagsform och om bilens tekniken fungerar som det ska.