Vad tycker vi mest om när det gäller British Superbike Championship?

bsc

Nog är vi många — vi som älskar motorcyklar. Vi som inte kan leva utan dem. Man mår bra av dem, och det är det som räknas. Som med mycket annat finns de som njuter av intresset som hobby, och de som tävlar och lägger ner hjärta och själ i det. Över hela världen arrangeras tävlingar och turneringar av olika slag. Bland de största mästerskapen finns Tour de France och British Superbike Championship. Irländaren Jonathan Rea är världsmästare i Superbike, och inte minst en förebild för många.

British Superbike Championship — giganternas arena

British Superbike Championship är en av de största och mest populära tävlingarna i Storbritannien. Den arrangeras av MotorSport Vision varje år, mellan april och oktober. De sex bästa i ett lopp tilldelas poäng. Den som har samlat ihop flest poäng i slutet av säsongen tar hem pokalen. Ducati bär fanan som bästa stall, med 167 vinster i Super World Championship på meritlistan.

Det är sannerligen en arena där giganterna gör upp om vem som faktiskt är bäst. British Superbike Championship är världsomfattande — på en rad olika sätt. Under en säsong färdas en motorcykel i snitt 12 000 mil, vilket motsvarar tre varv runt jordklotet.

En internationell sport

Ett stall brukar spendera drygt 21 miljoner kronor på underhåll och reparationer — och då är lönerna inte inräknade. Det pumpas in ofantliga summor pengar i roadracing, därför är det inte konstigt att många lockas av att bli förare. Engelsmannen Neil Hodgson jobbade som byggnadsarbetare innan han blev roadracingförare. Sverige har faktiskt också sin beskärda del av förare; Johanna Innerfors har tävlat i England och vunnit titlar i Tyskland.

Superbike domineras emellertid av förare från Australien, Italien och Frankrike. Endast två Superbike-förare representerar Storbritannien, Neil Hodgson och James Toseland. Den sistnämnde valde bort en karriär som pianist för att följa sin dröm om att bli roadracingförare.

Hastigheter och adrenalinrus utöver det vanliga

motorDet är vanligt att folk tror att motorcyklar är klena tävlingsfordon. Men sanningen är att de är oerhört kraftfulla, och mycket hänger på förarens skicklighet. Med rätt förare bakom styret kan en Kawasaki ZX7RR (749 cc) nå hastigheter upp till 321 km/h. Eftersom en motorcykel väger så lätt jämfört med en bil, vinner de mycket på acceleration och smidighet.

Den längsta banan i världen är Curcuito van Drenthe B.V, som ligger i Nederländerna. Med sina 4,8 kilometer är det en tuff utmaning för många förare. Laguna Raceway, belägen i Kalifornien, är världens kortaste bana med en längd på 3,2 kilometer.

Kan man satsa pengar på roadracing?

Man kan satsa pengar på alla stora tävlingar, däribland British Superbike Championship. De flesta spelbolag erbjuder betting på roadracing, och det finns möjlighet att satsa pengar såväl på datorn som på mobiltelefonen. På så sätt kan du hålla koll på de senaste nyheterna och gräva bland all statistik när du sitter framför datorn, och sedan följa loppet på TV medan du satsar pengar via telefonen.

Roadracing-communityn är otroligt hjälpsam och engagerad. Har du frågor eller bara vill veta mer finns det många som är villiga att hjälpa till. Har du aldrig hört talas om sporten innan är det busenkelt att sätta sig in i det.

En sport för alla

Medan vissa är helhjärtade supportrar och följer varenda lopp — varenda dag — finns det även de som bara njuter av sporten på håll. Man vinner inga stora summor om man väljer att satsa pengar på det. Men å andra sidan behöver man inte vara rädd för att förlora hela månadslönen. De flesta bettar för att det är kul, och för att det ger sporten lite extra krydda. Känner man sig helt främmande inför roadracing är det lätt att lära sig hur det går till. Det är faktiskt en sport för alla.