Det mesta du behöver veta om Speedway

speedway

Svenska motorcykel- och snöskoterförbundets hemsida samlar det du behöver veta om bland annat speedway. Speedway är en motorsport där man tävlar på 300 till 400 meter långa rundbanor. I vanliga fall tävlar fyra förare mot varandra under ett lopp, men det finns också tävlingar där sex förare tävlar mot varandra. En tävling består vanligtvis av sexton förare där alla möter varandra i olika lopp. I lagtävlingar brukar det vara tre till åtta förare i varje lag. Gemensamt för båda typerna av tävlingar är att det ofta blir hård närkontakt mellan förarna under loppen.

Speedway och säkerhet

Säkerheten inom speedway är under ständig utveckling. Hjälmarna som förarna använder har aerodynamiskt skydd runt hela huvudet. Förarnas dräkter består av kevlar för att minimera skador vid eventuella fall. Runt speedwaybanan finns det lampor med olika färger som bland annat kan tala om för förarna att de måste avbryta loppet. En annan säkerhetsåtgärd är att man har olika stängsel runt banan, ett med stora kuddar som kan fånga upp förare som faller.

Alla dessa säkerhetsåtgärder är nödvändiga då speedwaymotorcyklarna saknar broms. Lägg därtill att förarna på vissa raksträckor kan komma upp i hastigheter om 110 km/h. Underlaget på speedwaybanan får endast vara grus blandat med skiffer (alternativt lerskiffer) vilket ger förarna bättre förutsättningar att hantera hastigheterna. Slutligen bör det nämnas att alla speedwayförare måste genomgå år av träning innan de kan tävla på den högsta nivån.

Sveriges motorportal Speedway

På Sveriges motorportal hittar du alla Speedway-nyheter som berör sporten. Du kan bland annat läsa om regler, de olika ligorna och aktuella matcher. Du kan även läsa om ”The Speedway Grand Prix” där de 16 bästa förarna i världen tävlar mot varandra. Givetvis kommer motorportalen också följa världsmästerskapet i speedway där de bästa länderna i världen gör upp mot varandra.

De två speedwayförarna som gjort upp om titeln som ”bäst i världen” under senaste fyra åren är Tai Woffinden och Greg Hancock. Gren är en veteran som varit aktiv i över två decennier och han är en av de bästa åkarna genom tiderna. Tai är en relativt ung åkare som redan gjort sig känd som en av de bästa. Han är därför ett namn som bör hålla koll på.

Speedway – hur det började

Speedway var tidigare känt som dirt track. Sporten grundades av en man från Australien vid namn Johnnie Hoskins. Det var dock först när Johnnie tog sporten till Storbritannien som den ökade i popularitet och blev en sport med regler. Johnnie blev inbjuden till Wembley av Sir Arthur Elvin för att introducera sporten för en större publik. Människorna som var på uppvisningen började kalla sporten för speedway och sedan 1928 har det varit sportens officiella namn.

Sporten kan vara både våldsam och farlig då alla säkerhetsåtgärder kring sporten inte kan förhindra livsfarliga olyckor. Bara i Sverige så har flera förare fått allvarliga skador som bland annat inkluderat ryggmärgsskador. Under 2016 dog en polsk speedwayförare då han kraschade så våldsamt att hans hjälm flög av. Svensken Robin Johansson blev förlamad från bröstet och nedåt när han kraschande under en tävling år 2007.

Speedway i framtiden

speedway1Sporten var mer populär under tidigt 2000-tal än vad den är idag. Det är sällan höga publiksiffror inom de lokala ligorna. Sporten drar dock fortfarande mycket publik till de internationella mästerskapen. Sporten är i dagsläget störst i Polen där man har de största arenorna och de bästa förarna. Det är en folkkär sport och flera människor i landet tippar på sporten. Det gör att klubborna i Polen har mer pengar att röra sig med och förarna kan få bättre betalt för sitt idrottande.

Det är relativt oklart hur framtiden kommer se ut för speedway i många länder. England, där sporten i princip en gång startade, har länge sett dalande publiksiffror. Ett av de största problemen för speedway i England är att mindre publik innebär mindre pengar, vilket i sin tur leder till att det finns mindre pengar för att utveckla sporten. I Sverige och Danmark ser framtiden ljusare ut även om många klubbar kämpar för att få det att gå runt rent ekonomiskt.

De bästa Speedwayförarna i Sverige

Den senaste internationella speedwaystjärnan som Sverige haft är Tony Rickardsson. Tony är sexfaldig världsmästare och hans karriär sträcker sig över två decennier. Han tävlade främst för de svenska speedwayklubbarna Masarna och Valsarna. Han tävlade också för klubbar i Storbritannien och Polen parallellt med sitt aktiva tävlande i Sverige. Tony valde att lämna sporten år 2006 då han ådragit sig flera hjärnskakningar under året. Hans symptom av dessa hjärnskakningar inkluderade synproblem och yrsel.

Vad gäller aktiva speedwayåkare så är Andreas Jonsson den svensk som skördat mest framgång. Han är flerfaldig svensk mästare och han tävlar för de regerande mästarna Rospiggarna. Han har även vunnit de polska mästerskapet två gånger, 2001 med Apator Torun och 2003 med Wlókniarz Czestochowa. Andreas har deltagit i flertalet GP-tävlingar där han som bäst kommit på en andra plats.

Världsmästerskapet i Speedway

Polen är regerande världsmästare i speedway. Landet har vunnit mästerskapet flest gånger med åtta guld. Danmark kommer på en andra plats med fyra guld och Sverige kommer på en tredje plats med tre guld. Sverige vann mästerskapet senast 2015 och man kom på en andra plats 2017. Nästa upplaga av världsmästerskapet kommer att äga rum under våren 2018. Värdnationen för mästerskapet kommer den här gången vara England där värdstaden är Cardiff.